#Geng geng orang lidi kepala putih aku

Wednesday, June 20, 2012

#Aku Asrama Dan Misteri Nusantara

*Je Je Jeng Jeng, Je Je Jeng Jeng, Je Je Jeng, Je Je Je Jeng * Lagu Tema Pirate Of Carribbean

Fuhh, layan gila music tu. Eh, lupa pula nak bagi salam.

Assalamualaikum w.b.t dan Yah Hoy Me Fellow Pirates.

Ok, dulu2, time korang sekolah kanak kanak ribena, mesti cikgu korang ada suruh buat karangan. Kadang2 tu ada keluar tajuk " Asramaku". Siapa- siapa yang tak pernah duduk asrama tu, naya lah korang tak reti jawab. Kah Kah Kah

Well, sebelum aku tulis lagi panjang dan timbulnya persaan malas membaca dari korang, baik aku story cepat. ( Hampeh la korang nie, aku tulis bukan panjang mana pun, harap gambar je tau..huhuhu)


"Arghh, mak! Abang tak nak duduk asrama, nanti kena basuh baju sendiri"
Tu lah jawapan pertama aku bila mak aku cakap " Abang, masuk form 1 nanti mak hantar duduk asrama ye". 



Setelah adengan tembak menembak berlaku di antara aku dan mak aku, akhirnya aku rebah dan dihantar ke salah satu asrama yang tak berapa terkenal di Negeri Sembilan. ( Ada macam cerita Usop Aslam tak?)



Ok, selama aku hidup kat dunia nie kan, kat asrama lah pertama kali aku pakai selipar sebelah lain, sebelah lain. Mana tak nya, aku rasa, waktu aku form 1 je, dah 50 pasang selipar aku beli, tapi semua lesap. Misteri Nusantara  betul asrama aku ni. Nak tak nak, aku pun pakai je la macam nie akibat dah malas nak beli selipar baru lagi dah. ( Korang bayangkan, member aku beli terompah pun boleh hilang, gila misteri betul!)



Ok, yang nie agak best lah. Korang pernah buat macam nie? Makan megi guna "chopstick" yang diperolehi dari hanger baju dan ber "mangkuk" kan gayung. ( Gua rasa idea nie boleh bawak pergi Persatuan Seni Negara tau. Kreatif nie! kah3)



Dan. nie la hasilnya, Jeng Jeng Jeng. Kan penuh dengan kreatif nie. ( Nie kalau mak aku tengok nie, dia ajak aku apply masuk rancangan Bersamamu)




Ok, aku tak nafikan yang aku nie memang kedekut tahap taik hidung 3 rasa dah. Yela, makan keropok Poteto Cip pun nyorok dalam loker. ( Mana taknya, kalau makan secara open, member2 dok mintak, kalau boleh, 1 asrama datang kat kau, last2 tinggal sekeping jek untuk kau. Memang aku jadi kedekut la kalau macam nie.)



Aku pun nakal woo dulu. Aku cukup benci kalau senior suruh ambil air Melo kat dewan makan malam2. Dorang tak tahu ke tempat tu macam Misteri Nusantara malam2. Last2, untuk meredakan kemarahan hati aku nie ( Nak tumbuk senior tak berani), aku celup taik hidung aku dalam air Melo tersebut. Gua cakap lu, time dia minum tu, betul2 gua puas hati woo. ( Sebab tu lah, masa aku jadi senior, aku tak suruh budak junior buat apa apa untuk aku)


Ok, time mandi pulak. Nie yang aku paling suka. Dok nyakat kawan macam nie lah. Aku baling air ke bilik air sebelah, lepas tu buat tak tahu jek. ( Paling best kalau member tengah bersyampoo kau orang buat macam nie. KahKahKah)




Ok, yang ni kan, sampai sekarang masih menjadi Misteri Nusantara bagi aku. Aku nie tak lah penakut sangat. Malam2 pergi toilet sendiri tanpa diteman. Tapi kan, bila tengah jalan tu, rasa macam ada orang perhatikan aku tau. Pandang2 belakang, tak ada apa apa pun. ( Kalau korang pernah rasa macam nie, komen tau, bagitahu, apa benda nie ok :) )



So, hasil dari kegiatan aku di asrama selama 5 tahun. (Form 1 - Form 5). Aku dah menjadi seorang yang pandai berDIKARI. So, sebenarnya, asrama nie tak semua teruk. Ada yang Ok. Ikut pada cara seseorang tu menyesuaikan diri. So, if korang yang ada anak yang manja2 tu, hantarlah mereka ke asrama ( Biar padan muka sikit). Serius, kalau dah 5 tahun duduk asrama tu, mesti pandai berdikari punya lah.

Ok lah korang, aku tau, entry aku kali nie tak best. Aku pun tengah banyak kerja nie sebenarnya. Tapi, aku berusaha lagi nak Entertain korang.

Ok. sekian sudah carutan aku, rasa dah cukup panjang dah nie.

Assalamualaikum w.b.t dan chowlubebeh!

44 orang dah kentut dekat sini:

  1. hey, aku pon pnah dok asrama masa kat skolah agama. kalau dah jadi budak asrama memang hampeh. tapi aku x kena buli dak senior. yang paling best byk kwn. n betul tu, byk barang lesap. n ada bawak makanan, confirm kena tibai ngn kwn2 lain. hahaha.. n hari malam time orientasi, kawan aku lupa barang dia kat bilik. aku temankan, pastu nak gi dewan... dia ajak aku lari.. aku x tau nape, tapi dia cakap dia nampak "SESUATU" ..... tapi aku x nampak.. lulz

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tambah sket, aku dok setahun je skolah agama tu. co'z banyak budak samseng.. i tak tahan >.<!! banyak harta lesap gak. muahaha

      Delete
    2. alaaa... asrama dengan hantu mmg tak dapat dipisahkan la :)

      Delete
    3. ada lagi. time tu aku form 1, budak2 form 2 dtg bilik kitorang. diorang cite pasal antu. TAKUT giler aku. pastu malam tu dalam kol 2, smua dah tido. aku sorg x dpt tido. aku dengar kawan aku kuar menangis. tp aku x berani nk dekat. pastu esok aku tnye dia asal nangis semalam. dia cakap dia dah tido time tu. ARGHHH apakah yg terjadi? yg budak2 form 2 cerita kt aku mmg terjadi. malam2 ada "benda" tu , menjelma jadi kawan :'( takut giler aku time tu .. dah la menangis kuat sgt.. macam pompuan

      Delete
  2. Aku pon penah masuk serama mase form4 & 5.. sume xtvt dia atas pon aku penah merasa... tp serama aku memang berhantu.. puaka pnya tempat, seb baik hantu tu x minat kat aku...
    Kalau balik kampung, konpem2 nye stok makanan dalam lemari aku kne kebas.. sial btul

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah3... mesti loker kena kopak kan? :D

      Delete
  3. Tak pernah masuk asrama, ayah tak kasi. Hee TT__TT

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/mid-year-exam-result.html

    ReplyDelete
  4. kihkih..kita tak pernah dok asrama time sekola dulu..tapi sekarang dok u..rasa lebih kurang jalan cerita tuh same je..ngee(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa.. lain la.. kes ilang selipar mesti tak dak kan? :P

      Delete
    2. Kes hilang baju ada..kejam baju pun ada org nk rembat..nak tambah sikit tudung kena bawak lari monyet..haha..puas main kejar-kejar..gila punya monyet..kihkih

      Delete
  5. kite dudk asrama 6 tahun^^ haha . byse la tuh lelaki . makan gune baldi pon jadi . naseb bek mase kat hostel dulu tak penah kene buli .muwehehehe XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... mesti taiko nie sebab tak pernh kena buli :P

      Delete
    2. haha . mane ade . kite dulu gengster sebab tu org takut . akekekeh :P

      Delete
  6. Hahaha salah satu perangan setan2 tu cik syira penah buat di zaman asrama dulu!!! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik.. perangai yang mana tu? hehe.. cube story sikit kat mr.Lidi meh

      Delete
  7. Salam.

    Ni bukan Usop Aslam dah.. dah macam usop sontorian dah weh,hahahaha

    Eii ko ni..mesti senior ko tu fail2 belaka lam exam, asyik tersedut tahi hidung ko yg lazat lam Melo tu.. mesti melo2 je diorg rasa pas minum,hahaha.

    Oh, selipar hilang tu kan?Aku rasa, pegi mana2 asrama kat dunia ni, hatta kat alam semesta ni, memg camtu lah jadinya. Tah pa kejadahnya, seng curi slipar jepun dari beli selipar jepun. Lana pun bbrpa kali gak la jadi Misteri Selipar Nusantara tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W,salam

      Hehehe, alaa.. masa tu kira ok lah korek idong, dari ada member...korek,,,err..

      Tau tak apa, tapi sebenarnya, mana perginya selipar selipar yang hilang tu? :D

      Delete
  8. heeee, pernah jugak dok asrama. yep. dok asrama memang berdikari. tapi alhamdulillah tak pernah jumpe kawan baik awak tuh ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... alaaa.. tak semestinya kat asrama je boleh jumpa tau :P

      Delete
  9. kite penah rasa keadaan dalam no 2,8,9...nape kte tak satu skolah..?lau tak boleh awk cter awk kcw kcw pompuan ngh bsuh pinggan dekat belakang kantin..hahah.mesty comel kalau awak lukis keadaan tu..>_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tak pernh ok kacau..lgpun jauh kut tempat makan aspura dengan aspuri

      Delete
  10. rindu nk dok asrama....haha..e lukis sndri erk?cntikkk

    ReplyDelete
  11. aku dduk asrama 6 tahun..
    lama gila..
    banyak pengalaman aku dapat..haha

    ReplyDelete
  12. Sama ah,duk asrama 5 tahun gak.Mase form 1,tau nangis jer.hehe
    Pakai slipar lain2 tu pun pernah.nak2 kalau wktu pagi..hehe

    ReplyDelete
  13. pnah dduk asrama dlu~ 4 taun. huu. mula2 mmg x best. tp bla dh lama2 best sgt. masa last 2 nagis sbb syg nak tgal kwn2. hee. msa kt hostel dlu xpnah kna buli n selalu jgk lah kna denda ngn warden yg garang cm singa tuh ! Huu. kena jalan itik tgh2 malam sbb bersembang dalam dorm lbh dr jam 11 malam walaupon dh ttup lampu. byk sgt kna denda dlu smpai dh lali. hahaha :DD

    opss~ naseb baek xpnah jumpa ehem ehem tuh. Ngee >.<

    ReplyDelete
  14. kesian ekau eh kecik2 dh dok hostel, huhuuuuu

    ReplyDelete
  15. gile nakal dak ni dolu, hahaha XD

    ReplyDelete
  16. amboi..nakal jge ye dye nie... ada jge slah stu dri tue pnah buat di asrama.. hehe :D

    ReplyDelete
  17. hahaha same here..mula2 x nak duduk asrama,then okey je..budak asrama ni mmg tabiat nye makan maggi dlm besen,cebuk or baldi eh..haha
    dn mmg btol la ape2 bnde sume kene share,kwn2 mintak..tapi tak pernah lg cendol mkn dlm loker haha
    nice entry..terkenang zaman sekolah

    ReplyDelete
  18. tak suka duk asrama ;( dulu masa form1 tahan 2minggu je pastu cabut sbb asyik nangis je.. bila fikir2 balik, ish malunye dulu lembik sgt hehehee ;)

    ReplyDelete
  19. hahahahaha Pyka baca ni tgelak je lah. Seronok plus Pyka pulak akan melangkah ke alam Universiti haa macam asrama jugak en?. Pyka tak pernah duduk asrama,lepas baca entry ni rasa tak sabar pulak nak bdepan dengan kerenah roomate Pyka haha xD tapi roomate Pyka 2 orang je nanti erm harap kat sana Pyka takda lah sampai makan maggi dengan hanger and gayung mandi haha :D

    ReplyDelete
  20. haha.. teringat time kat asrama dulu

    ReplyDelete
  21. kalu stakat nak bdikari cuci baju,ulgkaji..kat umah pun bleh..nak ngn xnak je..hihih..done follow budak asrama ni..

    ReplyDelete
  22. sy pun duduk asrama dulu. yup, duduk asrama boleh ajar orang berdikari :D

    ReplyDelete
  23. chopstik drpd hanger, mangkuk drpd gayung. memang terbaik ! haha

    ReplyDelete
  24. Singgah dari blog ke blog & terbaca plak entri yang menarik nie..hehe.. Nice entri.. Eiqa penah duk asrma mase smbg stdy je.. tue pun sem 1 je.. Banyak gak peristiwa manis & pahit yang berlaku time duk asrama dulu.. :)

    ReplyDelete
  25. samalah..dok hostel dri form 1 smp form 5..mcm hal jadi tp hasilnya sy pndai berdikari even jauh dri family..ahakss:)

    ReplyDelete
  26. kite pon penah jugak dok asrama>form1-3..form 6 smbung asrama balik..mmg best kenangan kt asrama..sume penah buat..rindu gilee bile kenang balik..stiap kali balik rumah je,boring.asyik nak kat asrama je.kalau tak balik pon ta pee..wakaka..best !lepas nie kalau duduk asrama Uni,taklah kekok semacam.. =D

    ReplyDelete
  27. hahahaha lawak lah cerita U nii, adik kite pun duk asrama jugak tapi kite tak pernah hewhew..

    ReplyDelete
  28. hahahhaha cinbeng sungguh :P
    selamat jadik orang incik lidi, kui3 ^^

    ReplyDelete
  29. sumpah~~ lawak gile bai.. hahaha.. :D taik idung dlm milo? yaiiii.. hahaha..sygnya sy tak penah duk asrama.. :)

    ReplyDelete
  30. aku fom 1 smpai fom 5 meringkuk kat asrama..paling aku malas ler bancoh air milo utk bbudak hstel minum..dhlah tapau brgelen2..yg ikut kau dari blakang mlm2 tu?tu warden la tu.warden gatal

    ReplyDelete

#Siapa yang dah komen gua puji lu punya pusat comel :D